Leander i Houston, TX

Leander i Houston, TX

Familjen Leander i Houston

Den här bloggen är tänkt som en liten dagbok för oss, och ett sätt för nära och kära runt om i världen att se hur vi har det.

Byte av bloggportal

Livet i TexasPosted by Marie Leander 30 Jun, 2010 16:52:13

Provar att återgå till blogspot ett tag och ser om jag blir nöjd.

Är lite trött på att One.com inte låter mig lägga in kod hur och var jag vill.

Skulle vara toppen om man bara kunde exportera sin gamla blogg till den nya, men det låter sig ju inte göras såklart om man byter portal.

Min nya blogg hittar du på http://www.texasleander.blogspot.com/

Kinabloggen finns på www.familjenleander.blogspot.com


Tjingeling

/Marie

  • Comments(1)//www.texasleander.com/#post145

Tillbaka i värmen

Livet i TexasPosted by Marie Leander 14 Jun, 2010 16:23:03

Ja, nu är vi tillbaka i Houston efter vårt snabbesök i Sverige.
Anledningen till resan var ju begravningen av Pärs mamma Inger. Det blev en mycket fin ceremoni med många fina ord till minne av Inger. Hon är saknad av oss alla, men vi har många fina minnen av henne att bära med oss.

Vi hann med att uppleva både härlig svensk sommar och trist blöt svensk sommar under våra få dagar i Sverige.
Första morgonen på Ulvåsa vaknade vi upp till strålande sol och med fårens bräkande från hagen nedanför huset. Fast innan jag var vaken nog för att ta fram kameran hade fåren gått vidare i jakten på gott gräs att mumsa i sig. så det fick bli en bild med solsken utan får.

Sen fick vi uppleva regn, regn och regn också. Fast hur mycket det än regnar i Sverige så blir det inte lika fuktigt som i Houston. När vi lämnade Houston hade det varit runt 35 grader de senaste dagarna och fuktigt som i ett badhus.
Den här utsikten hade vi de sista förmiddagarna innan vi åkte. På eftermiddagarna hade de torkat upp en del iallafall.

Det är alltså "bara" fukt, inget regn ni ser på bilden. Men för tillfället så är det mycket mindre fukt i luften. Nu är det bara varmt, sisådär en 34 grader i skuggan.

I morgon åker Fredrik till Washington för att göra sina sista bac-prov. Han kommer tillbaka på lördag och nästa måndagkväll åker vi till skolan för att ta emot resultatet. Det blir en mottagning där med lite mat och champagne. Vi får ju verkligen hoppas att Fredrik blir godkänd, annars känns det ju väldigt konstigt att fira med champange. Men Fredrik är lugn som en filbunke så vi får tro att det går bra.

På fredag ska vi på midsommarfirande på IKEA. De har lovat att det ska bli både sill och potatis, snaps och dans runt midsommarstången. Ska bli spännande att se vad det blir av det.

Vad det gäller katterna så har vi lämnat ungarna till en dam på True Blue Rescue. Hon ser till att de får sina vaccinationer och blir kastrerade. Sedan adopterar hon bort dem. Hon trodde inte att det skulle bli några problem att hitta familjer till dem. Vi får hoppas att hon har rätt. Det var förstås oerhört tungt att lämna dem, men eftersom det är omöjligt för oss att ha fyra katter så tror jag att detta blev en bra lösning.
Hon lovade också att Lillpisen skulle få komma och bo hos henne under de sex veckor vi är i Sverige i sommar. Det känns väldigt bra att hon inte behöver sitta i en bur på något katthotell hela sommaren.
Under vår snabbresa till Sverige så fick hon vara kvar hemma, ute. Grannen kom och gav henne mat. Det är ju det livet hon levde innan hon flyttade in till oss, så hon borde ju vara van. Och det hade nog inte gått någon nöd på henne. Men hon visar tydligt sin uppskattning att vi är tillbaka så att hon får komma in i huset igen. Det är inte många meter jag har gått utan att hon har följt mig troget.

Nu blir det poolen en stund.

Ha det gott

Kram/ Marie

  • Comments(1)//www.texasleander.com/#post144

Åter i Texas.

Livet i TexasPosted by Marie Leander 03 Jun, 2010 12:39:13

Känns som jag är skyldig en uppdatering, men jag har egentligen så mycket att berätta så det känns nästan omöjligt att få det gjort.
Hur som helst så är jag tillbaka i Houston och värmen sedan en och en halv vecka.
Vi är alla supernöjda med resan till Kongo och har fått vara med om så mycket kul saker. Jag får se till att få ihop några rader om resan i ett senare inlägg.

Men den tog nog på mig mer än jag trodde. Jag var trött och sliten en vecka efter jag kom tillbaka till Houston och har haft svårt att sova. Men nu känns det bättre. Kanske det har varit lite mycket just nu. Fredriks graduation, Fredriks skriftliga bac här i Houston, en sexdagars resa till Sverige nästa vecka, Fredriks resa till Washington för att klara av de muntliga Bac-testerna, se till att det ordnar sig för katterna och till slut vår sommarsemesterresa till Sverige den 24 juni.

För tillfället är det katterna som stressar mig mest. Hade vi bara kunnat så hade vi med glädje behållit alla tre, En har redan fått ett nytt hem hos en norsk familj. Men dels så kan de ju inte klara sig själva här när vi är i Sverige och sedan är det ju inte så käckt att ha fyra katter i längden. Jag tror att grannarna tycker här finns tillräckligt med katter i området alla redan. Men de är verkligen underbar små liv och jag önskar inget hellre än att de får komma till kärleksfulla hem. I kväll ska det komma en familj och kika på dem och ytterligare en har hört av sig och visat intresse, så lite hopp finns det allt.

I fredags så var det stor baluns på Hilton hotell med trerätters middag och awardsutdelning för avgångsklasserna på Awty. Fredrik fick två priser, en i engelska och en i tyska.

Så i lördags var det dags för den stora dagen, nämligen graduation. Detta skedde i en fullsatt gymnastiksal på skolan. Det hela var väldigt amerikanskt med många högtidliga tal. Bl.a fick vi höra två helt otroliga tal av de bästa eleverna i de respektive sektionerna. Alla eleverna fick gå upp och hämta sitt diplom på scenen, och jag var i den stunden ganska nöjd över att Fredrik gått i en skola med ca 60 elever i de båda avgångsklasserna tillsammans. Jag har vänner här i Houston som har studenter som går i skolor med över 600 elever som tar studenten. Bara programpunkten när eleverna går upp på scen och hämtar sitt diplom tar över 4 timmar.

Att Fredrik går på en internationell skola förstår man när man ser alla flggor på scensen. det var en flagga för varje land som var representerad bland studenterna. Den svenska flaggan syns inte men är till höger om Texasflaggan och precis bakom rektor Peter.
.............................Fredrik får sitt diplom av rektor Peter Cooper.............................

Efter det officiella var avklarat bjöds det på buffe utanför. Jag såg fram emot att få fotografera Fredrik i hans kappa och hatt, men han gick raka vägen och tog av sig grejerna, så några sådana bilder blev det tyvärr inte. jag fick hålla tillgodo med att fotografera honom med sina klasskamrater istället.

......................Ett gäng väldigt trevliga ungdomar som nu sprids i världen.........

Det var ju här jag ville att Fredrik skulle vara med, men men, han blev ju fin på de andra korten ocksåsmiley

I söndags var vi på hejdå-tillställning för detta trevliga paret som lämnar Houston efter 14 år.
Alltid tråkigt när personer som man fått bra kontakt med flyttar, men så är det ju när man flyttar omkring, alltid är det någon som rör på sig, är det inte man själv så är det någon av sina vänner.

Efter helgdagen i måndags så körde då Fredrik igång med sina Bac-examensprov i tisdags. Det känns allt lite hårt att behöva göra det efter graduation. Men så är det när man går på fransk skola. Alla Bac-examens ska göras samtidigt i hela världen så det är bara att rätta sig efter det. På måndag gör han sitt sista skriftliga prov. På tisdag åker vi till Sverige. Pärs mamma Inger gick ju bort under tiden vi var i Kongo, sorgligt och tråkigt förstås men inte alltför oväntat, så vi åker hem på begravningen och återvänder sedan till Houston lagom tills Fredrik ska åka till Washington för att göra sina muntliga prov och avlägga sitt prov i bordtennis.
Vi hoppas och tror att det kommer att gå bra och han får ett positivt besked den 21 juni. Men man kan ju inte vara helt säker, så lite nervöst är det allt.

Ha det gott tills vi hörs igen

Kram /Marie


  • Comments(3)//www.texasleander.com/#post143

På väg till Stockhom

Livet i TexasPosted by Marie Leander 03 May, 2010 03:56:56

Resan till Sverige gick bra. Herren i incheckningen sa inget om att jag hade två väskor att checka in och över 40 kg fast det stod på min biljett att jag bara fick ha en väska och 23 kilo. Antagligen hjälpte mitt silverkort till.

I Chicago sprang jag på en kör från Jönköpings folkhögskola som hade varit på turne. De skulle åka buss från Kastrup och de var vänliga att låta mig åka med till Laholmsinfarten. Jättebra, skönt att slippa hantera packningen på tåget.

Under mina dagar i Halland har jag hunnit med att besöka pappa och Gunnel, haft en trevlig eftermiddag med Telma och besökt värdcentralen i Laholm för mitt besvär i vänster öra.

Men nu har vi alltså påbörjat resan på riktigt med en tågresa mellan Hässleholm och Stockholm. Vi fick skjuts till Hässleholm av pappa och Gunnel.
Ikväll kl.9 så är det tänkt att Ethiopen airline ska lyfta från Arlanda och ta oss till Kongo via några mellanlandningar på vägen. I morgon eftermiddag kl 12.50 är det beräknat att vi ska landa i Kongo Kinshasa.

..................................... Erika och jag på väg till Stockholm ...........................

Nu ska vi äta vår medhavd matsäck.

Ha det gott

Kram/ Marie

  • Comments(0)//www.texasleander.com/#post142

Snart Sverige

Livet i TexasPosted by Marie Leander 29 Apr, 2010 12:07:07

Ja, nu är det bara några timmar kvar tills jag åker mot flygplatsen för att ta mig till Sverige. På måndag åker vi till Kongo.

Två överfulla väskor har jag med mig. Undrar om man kan hänvisa till välgörande ändamål när man checkar in?
Jag har en hel uppsättning med matchkläder, tröjor, byxor och strumpor, kanske 12 set.
39 t-shirtar i 3 olika färger, 10 kepsar och dessutom en del udda t-shirtar och tre fotbollar.
Jag skickade ut en efterlysning på facebook om bidrag och en svensk tjej nappade på det och fixade så att jag fick en massa grejer. Tack för det Else-Marie.
Sen förundras jag varje gång över hur många sladdar och laddare och adaptrar man släpar med sig. Det är laddare till två olika kameror, laddare till två olika mobiltelefoner, kortläsare till mitt CF-kort, laddare till datorn, nätverkskabel, 12-volts laddare till både telefon och dator, laddare till min Sony reader osv...
Jag kan iallafall använda det när jag är i Sverige, sen får man se hur det står till med strömförsörjningen i Kongo. Har fösrstått att det är lite si och så på den punktensmiley

Katterna växer så det knakar och har vunnit kampen om inhängnaden för länge sedan. Nu hoppar de ut och in ur hagen som de vill. Så nu för tiden har vi nästan alla lösa föremål på golvet. Inget är kvar där man la det sist. Pärs nytvättade kalsonger som hängde på tork hittade jag under soffbordet t.e.x.
Men det är ganska mysigt att ligga kvar i sängen på morgonen och fyra busungar leker tafatt och måste ta vägen över sängen minst tio gånger på en minut. Sedan stupar de av trötthet precis där de råkar befinna sig.Inte så lätt att hitta dem alla gånger. Ett av favoritställena att sova på är bkom böckerna i bokhyllan. Det är en gåta bara hur de lyckas sig dit. Ser ni katten?

......Undrar om det är av trötthet eller av ångorna den här lille gossen somnade....

De har även upptäck att det går utmärkt att använda de kinesiska lyktorna till klättervägg. Uppe på toppen där går det utmärkt att leka herre på täppan.

...................................Jag vann! Vart tog du vägen lillasyster?....................

Vad har hänt annars?
Lisa var här i fredags och fick lite hjälp med att komma igång med facebook. Så nu kan vi lätt ha koll på varandra även efter att de lämnar Houston i sommar.

I söndags tog jag ocjh Pär en lång runda med bilen. Målet var Galvestone, men vi tog inte närmsta vägen utan körde en rundtur och hamnade bland annat i ett naturreservat där de fanns alligatorer, fåglar och en massa fågelskådare.


Mer om Galvestone kanske kommer senare, vem vet. em tills dess bjuder jag på en bild på en kompis jag inte skulle vilja bada med. Det är min 38:a som är bredvid.Fredrik har nu fått besked om att han har kommit in på den utbildningen som han hade som förstaval. Så nu verkar de som han ska gå Hotellmanagement på UQAM. Kul!

Nej, nu blir det till att fixa det sista innan jag sticker.

Ha det gott

Kram /Marie

  • Comments(0)//www.texasleander.com/#post141

Vatten

Livet i TexasPosted by Marie Leander 21 Apr, 2010 09:56:48

Det blev Anne Holt som fick göra mig sällskap i sängen i går istället. Roslund och Hellström får vänta lite.

Jag börjar förstå varför det aldrig finns något vatten i katternas vattenskål. Det brukar för det mesta befinna sig i en stor pöl på golvet.

Jag får nog investera i en bättre vattenskål. tydligen duger inte de här billiga mettalskålarna som jag köpte i Kina.

Nu ska jag iväg och se om jag hittar något färskt bröd som jag kan bjuda på till soppan som jag tänkt bjuda min lunchgäst Ewa på idag. Det är inte alltid så lätt att hitta färskt bröd här. Man kan inte åka till affären för tidigt för då finns absolut bara gårdagens bröd.

Ha det gott

Kram /Marie

  • Comments(1)//www.texasleander.com/#post140

En tisdag i april

Livet i TexasPosted by Marie Leander 21 Apr, 2010 01:07:17

Här händer inte mycket på dagrna vill jag lova. Idag väntade jag på UPS som skulle leverera min läsplatta. De lägger bara paketen utanför dörren utan att ens ringa på och det känns ju lite sådär när det handlar om grejer för ett par hundra dollar. Så jag tyckte det var bäst att vara hemma och vänta ut dem. När den väl kom så laddade jag den och installerade mina nylånade böcker från Halmstads bibliotek. Fungerade utmärkt. Så när jag lägger mig i kväll blir det i sällskap av Roslund och Hellström.

SWEA Houston har ju en bokklubb. Jag har aldrig varit med, men idag slog jag till för att se vad de sysslade med. Det var helt i min smak. Lite boksnack och mycket annat snack. Så det blir nog en fortsättning för min del till hösten.

Kongoresan närmar sig och för varje dag blir man lite mer orolig över om askan ska ställa till några problem. För mig gäller det ju att först ta mig till Sverige innan jag kan hoppa på Kongo-flighten några dagar senare. Känns ju sådär roligt om jag fastnar i USA och sedan Kongo-flighten går som planerat.
Nåväl, det är bara att hoppas på det bästa och förberada sig som om jag ska iväg.

Idag fick jag iallafall ett utkast på aktivitetsschema under vår resa. Det känns skönt att ha något lite mer koll på vad som ska hända, även fast det mesta känns ganska oklart. Men det känns också lite skönt att bara hänga på och se vad som händer.
Det är ganska många kyrkobesök inbokade. Jag är ju ingen direkt kyrkobesökare i vanliga fall. Men det ska bli intressant att få tillfällen att gå på olika gudstjänster i Kongo.

Här nedan ser ni vårt tänkta schema. Jag gillar den andra punkten: hoppas kunna komma ända fram till Luozi.

Några idéer om programmet i Kongo.

4/5 anländer vi till Kinshasa i början av eftermiddagen. Vi installerar oss på Nzo Binati (”Bärarnas hus”), äter så småningom kvällsmat och sover.

5/5 går vi upp tidigt och hoppas kunna komma ända till Luozi (ca 33 mil) innan kvällen.

6-10/5 ser vi på fotboll och gör en del studiebesök. Luhela är en plats med vattenfall, ett litet kraftverk och fina odlingar. Université Libre de Luozi (ULL) kan vara värt ett besök. De har bl.a. en radiostation. Och så har vi ett sjukhus, ett tekniskt gymnasium, en sjuksköterskeskola och flera andra skolor, som kan besökas. På söndagen är vi med på en gudstjänst i Luozi, men kanske vi någon dag också åker ut och besöker en av landsbygdsförsamlingarna.

11/5 lämnar vi Luozi och åker till Kimpese, där vi tillbringar två nätter. I Kimpese finns ett stort ekumeniskt sjukhus med sjuksköterskeutbildning och medicintillverkning. Där finns också den skolstation, som blev Kongos första protestantiska gymnasium och där Greta och jag arbetade våra första två perioder. Jag tror den har en del intressant att bjuda på. Och så pågår i Kimpese förberedelser för att starta ett nytt Gothia Cup-projekt med fotboll för både grabbar och tjejer.

13/5 åker vi tillbaka till Kinshasa, där vi på nytt installerar oss på Nzo Binati. Kinshasa har en hel del intressant att visa upp, och så finns där ju också affärer. På söndagen deltar vi förmodligen i ännu en gudstjänst, och måndagen den 17/5 lämnar vi Kinshasa någon gång mitt på dagen.

Gillar också sista punkten: och så finns där också affärer, verkar som det är det enda stället vi ska till som där finns affärer. Och elektricitet är tydligen också en bristvara i Louzi.

Jag har iallafall inhandlat några ficklampor. Ska även komplettera med en pannlampa. Toapapper har jag också fått order om att ta med mig. Det blir minsann en lite annorlunda packning mot den man är van vid. Jag läste just på flygbolagets hemsida att man får ta två väskor på max 23 kilo vardera. Det är ju bra, tyvärr får jag bara ta en väska med mig från USA, så Erika får väl ta desto mer packningsmiley

Jag hittade idag en onlinebutik där de hyr ut kameraobjektiv. Åhh, vad sugen jag blev på att hyra något riktigt fint objektiv nu till resan. Tyvärr så blir det väldigt dyrt när jag ska vara borta i hela 3 1/2 veckor. Så det får vara, men kan vara något att tänka på om man ska på något kortare äventyr någongång.
Det hade också information på deras hemsida som vände sig till kunder som var strandade utanför USA och hade hyrda objektiv som inte kunde lämnas tillbaka i tid. Proffsigt och trevligt tycker jag.

Nej, nu är klockan ett och kudden väntar på mig och Roslund & Hellström.

God natt och ha det gott

Kram /Marie

  • Comments(0)//www.texasleander.com/#post139

Skandinavisk aktivitetsdag

Livet i TexasPosted by Marie Leander 19 Apr, 2010 11:28:46

I lördags åkte Pär iväg till San Antonio för att förbereda en konferans de ska ha där denna veckan. En hel del deltagare kommer nog att ha ganska kraftig försenad ankomst. De sitter fast i olika länder i Europa. Men de går väl ingen större nöd på dem.

Jag åkte iväg till Norska kyrkan där de var Skandinavisk aktivitetsdag. Detta var förhoppningsvis början på en lång tradition.

Dagen till ära hade Svenska prästen i Florida tagit sig till Houston och medverkade i friluftsgudstjänsten.

Det hör ju inte till vanligheterna att jag går i kyrkan, men jag tyckte att det var en riktigt trevlig gudstjänst.

Sen serverades det mat, kaffe och kaka innan dagens höjdpunkt- Den Scandinaviska kampen i fotboll.

Kampen vanns inte helt oväntat av Danskarna följt av Norrmännen och Sverige fick nöja sig med en tredjeplats. Det var riktigt hög klass på spelet, med många "riktiga" fotbollspelare på planen. Ganska mycket högre standarden än på "Stora Matchen" smiley

..............................................Sveriges kämpar..............................................

Publiken njöt av spelet och av solen som visade sig lagom till fotbollsturneringens start.

Grabbarna bjöd sedan på skönsång i form av nationalsången i samband med prisutdelningen.

Lördagkvällen tillbringade jag framför tv:n. Först femte delen av Millenium och sedan den spännande matchen mellan Vancouver och LA Kings. Tyvärr förlorade Vancouver i övertid efter att fått en man utvisad för för många man på plan. Klantigt.
Fredrik tillbringade sin kväll på "Prom" Det var dags för årets bal för avgångsklasserna på Awty. Känns lite konstigt att ha avslutningsfesten mer än en månad innan de slutar skolan. Men snygg i kostym och skjorta var han i allafall när han stack iväg.
En del föräldrar har bidragit med "door prices". det var inga dåliga priser de hade vill jag lova. Vad sägs om , två I-pad, två fina digitalkameror, Appledator, och flera presentkort på flera hundra dollar och sist men absolut inte minst en 7 dagars semester med "all inclusive" för 6 personer.
Fredrik gick dock lottlös från festen.

I dag står photoshopkurs på schemat.

Ha det gott

Kram /Marie

  • Comments(0)//www.texasleander.com/#post138
Next »